Módszertani workshop a szövegbányászatról

Szövegbányászati módszertani workshop vendége volt Géring Zsuzsanna, kutatócsoportunk vezetője. A június nyolcadikán tartott online workshop fókuszának középpontjában a nagyméretű szöveges adatok számítógépes elemzése, és szociológiában való alkalmazása volt. Az eseményen kutatócsoportunk vezetője mellett Barna Ildikó, Bodor Péter, Kmetty Zoltán, Ring Orsolya és Sik Domonkos számoltak be saját tapasztalataikról és meglátásaikról a szövegbányászati módszerekkel kapcsolatban.

A szövegbányászati módszerek – az egyre növekvő digitális és internetes adatfelhalmozástól nem függetlenül – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mind a nemzetközi mind a hazai tudományos térben. A szociológia sem kivétel ez alól, ugyanakkor a módszertan értő alkalmazása, korlátainak és lehetőségeinek ismerete és adott esetben más módszerekkel való keverése elengedhetetlen az adekvát tudományos felhasználáshoz. Az utóbbi aspektust hangsúlyozta Géring Zsuzsanna is hozzászólásaiban, a kevert módszertanú kutatások előnyeit kiemelve.

A nagy érdeklődésre, és a felvetett témák sokrétűségére való tekintettel a kutatók a workshop folytatásán gondolkodnak.

Az esemény a „Módszeresen” vitasorozat keretében a TK SZI, az ELTE Társadalomtudományi Kar, a TK Módszertani Képzési Központ és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szervezésében valósult meg.

A vitasorozat anyagai IDE kattintva érhetők el.