Európai kutatói hálózat tagja lett a Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ

A dán Centre for Higher Education Futures (CHEF) felsőoktatás-kutató központ vezetésével egy dániai alapból támogatott nemzetközi projekt indult 2019-ben, „European Universities – Critical Futures” címmel. Február 20-án érkezett a hír, hogy felvették tagnak ebbe a projektbe a BGE Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központját (FHERC).

A projektet egy 17 európai felsőoktatás-kutató központból álló hálózat jegyzi, akikhez plusz tagként csatlakozott az FHERC. A kutatási projekt célja egyfelől létrehozni egy nemzetközi hálózatot a téma senior és junior kutatóinak, másfelől biztosítani köztük a tudásmegosztást, új kutatásokat kialakítani, PhD képzéseket szervezni. Mindezt pedig azért, hogy újragondoljuk az európai egyetemek szerepét jelenkorunk átalakuló politikai, társadalmi viszonyai közepette. Három fő területen indul meg a gondolkodás és munka: 1) az egyetemek szerepe az európai társadalmi és politikai integrációban; 2) az egyetemek szerepe az európai kutatások és a felsőoktatás integrációjában; 3) európai egyetemek változó globális kontextusban.

Az FHERC eddigi kutatási területei (felsőoktatás társadalmi szerepe, akadémiai integritás), és a frissen elnyert NKFIH kutatási támogatásból elindult kutatás az Üzleti képzés jövője témában jól illeszkednek az új nemzetközi hálózat profiljába.

Az FHERC vezetői (dr. Géring Zsuzsanna és Dr. Király Gábor) a májusi nyitó workshopon mutatkoznak be a hálózat tagjainak, és dönthetik el, hogy melyik kutatási terület(ek) munkájához csatlakoznak.