Szakmai blog megjelenés és podcast a halálhoz való viszonyunk és a fenntarthatóság kapcsolatáról

Kutatócsoportunk szakmai vezetője, Király Gábor és Köves Alexandra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Hochschule für Philosophie München Kontrapunkte című szakmai blogján publikáltak. A bejegyzésben a kutatók a klímaváltozás végzetes kimenetelével való mindennapi szembesülést kötik össze a nyugati társadalmak halálhoz való viszonyával, és arra adott reakcióival.

Becker nyomán, Greenberg és Solomon terrormenedzsment elméletéből kiindulva Köves és Király arra a következtetésre jutnak, hogy a napi szinten a saját haláluk, és az egész bolygó pusztulásának lehetőségével szembesített emberek védekezési mechanizmusként a társadalmi státuszukat erősítő aktusokba, vagyis féktelen vásárlásba, a plázákba menekülnek. Ez viszont egy ördögi kör kialakulásához vezet, hiszen a végnélküli fogyasztás pontosan azt a rendszert erősíti és tartja fenn, amely a klímakatasztrófához is vezet. Az ördögi körre a kutatók egy „erényes kör” kialakítását tartják megoldásnak, aminek első lépése az, hogy a nyugati társadalmakban megváltozzon a halálhoz való viszonyunk, és egy olyan belső diskurzust tudjunk kialakítani az elmúlásról, amelynek segítségével a halál gondolata elől nem a plázákba menekülünk.

A témáról a kutatók az Új Egyenlőség online magazin Zöld Egyenlőség című podcastjában beszélgetnek magyarul. Az október végén megjelent podcast adás elérhető az Új Egyenlőség honlapján, illetve a Spotify-on, az Apple Podcasts felületén és egyéb streamingszolgáltatóknál is.

A blogbejegyzés ITT érhető el angol nyelven.

A podcast elérhető az Új Egyenlőség weboldalán, valamint Spotify-on, Apple-ön valamint Anchor-on is.