A tudomány expanziója – Educatio különszám a közreműködésünkkel

Megjelent az Educatio folyóirat új száma, A tudomány expanziója címmel. A lapszám szerkesztésében kutatócsoportunk szakmai vezetője, Király Gábor is részt vett Kováts Gergely mellett.

A két kutató az új lapszám első cikkét is közösen jegyzi, amely itt olvasható.

A tudomány tömegesedésének hatásai a felsőoktatás működésére című publikációjukban a tudomány mennyiségi és minőségi változásainak bemutatását követően az expanzió két konkrét hatására fókuszálnak. Elsőként a kutatás funkcióinak differenciálódására, majd pedig a „publish or perish”-ként ismert jelenségre.

Előbbi tekintetében az akadémiai kutatás hat társadalmi szerepét mutatják be Marginson megközelítésére támaszkodva, melyek: a szervezetek megkülönböztetése; az akadémiai szakma közös eleme (kollegialitás) & kultúrajelző; akadémiai dolgozók megkülönböztetése & rangsorolása; brand-érték létrehozása; innovációhoz, növekedéshez és versenyképességhez való hozzájárulás; illetve a nyílt innováció és kreativitás elősegítése.

A „publish or perish” kultúra kialakulását is a vázolt hat társadalmi funkció és az ezek között fellépő feszültségek hálójában kontextualizálják, annak előnyeivel és hátrányaival együtt. A tanulmány lezárásaként az egyetemi kutatásban várható trendeket tekintik át.

Az Educatio folyóirat legújabb száma, benne Király Gábor és Kováts Gergely cikkével itt érhető el.