Idén először vett részt FHERC kutatója CLADAG konferencián

Az  Olasz Statisztikai Társaság (SIS) Osztályozási és Adatelemzési Csoportja (CLAssification and Data Analysis Group- CLADAG) azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a többváltozós statisztika fejlett módszertani kutatásait és oktatását különös tekintettel az adatelemzés és adatosztályozás területére. A szervezet 1997 óta rendezi meg minden második évben többszázfős
nemzetközi konferenciáját, hogy teret adjon a fogalmakkal, a módszerekkel, az algoritmusokkal, a számítási és empirikus eredményekkel kapcsolatos eszmecserére. Idén a konferenciát a festői szépségű tengerparti városka, Salerno hatalmas egyetemi kampuszán tartották szeptember 11 és 13 között. A konferencia legtöbb előadása a gépi tanuláshoz, hálózatelemzéshez, illetve más big data adatelemzésekhez kapcsolódott.
Plenáris előadó volt többek között a látens változós modellekről és
longitudinális adatelemzésről szóló írásairól ismert Francesco Bartolucci, a Perugiai Egyetemről, és a sztochasztikus folyamatok tanulmányozásához alkalmazható módszertani kutatásairól, többek között hálózatkutatási módszertani írásairól ismert Sofia Charlotta Olhede, a svájci EPFL-ről.

A konferencián a BGE és a Krakkói Közgazdaságtudományi Egyetem (UEK) közös kutatócsoportját Dén-Nagy Ildikó, a PSZK Vezetés és Emberi Erőforrások Tanszék, illetve a Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ tudományos munkatársa képviselte, akinek előadásával és konferencia részvételével nem csak egyetemünk, de hazánk csatlakozott be ebbe a komoly kutatói közösségbe. A prezentáció a „Statistical learning methods in finance and business” szekcióban kapott helyet „The comparative analysis of publication activity in Hungary and Poland in the field of economics, finance and busines” címmel.

Ez a konferencia a két egyetem, illetve az UEK Számítási rendszerek tanszékének és az FHERC együttműködésének egy fontos mérföldköve volt, ám a munka itt nem áll meg. A kutatócsoport, amelynek további tagjai Paweł Lula (UEK), Magyar Norbert (BGE KVIK), Géring Zsuzsanna (BGE FHERC), Tamássy Réka (BGE FHERC), és Magdalena Talaga (UEK) ezután még nagyobb lendülettel folytatják a közös munkát.

A CLADAG következő konferenciáját 2025-ben Szardínián tartja.