Március 1-jén 24 órás világkörüli beszélgetés ünnepelte a Jövő Világnapját – a különleges eseményen az FHERC kutatója is részt vett

Március 1-je a Jövő Világnapja (World Futures Day), amelynek alkalmából idén már tizenegyedik alkalommal találkoztak a világ jövőkutatói és a nagyközönség, hogy globális beszélgetést folytassanak közös jövőnk lehetőségeiről. Az eseményt a Millennium Project, az Association of Professional Futurists (APF), a Humanity+, a Lifeboat Alapítvány, a World Academy of Art and Science és a World Futures Studies Federation (WFSF) nemzetközi jövőkutató szervezetek hívták életre, a program pedig körbeérte a Földet: az egyes időzónák, egymásnak adva a stafétát, (a mindenkori) 17 órakor egy-egy órában a legváltozatosabb programokat, előadásokat, beszélgetéseket kínálták minden érdeklődőnek. Ezzel párhuzamosan futott a Jövő Világnapja – Fiatalok hangja elnevezésű kísérő rendezvény, amelyet ugyanazon a napon a Teach the Future kezdeményezés és a Millennium Project szervezett, hogy a legújabb generációk tagjai is aktívan részt vegyenek a jövőnkről szóló globális beszélgetésben. Ennek biztosítására minden sávnak volt (legalább) egy 25 éven felüli és egy 25 év alatti szervezője. 

A World Futures Day Új-Zélandon kezdődött és 24 órával később Hawaiin ért véget.

A Teach the Future hívására a BGE részéről Dr. Gáspár Tamás, a Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdaságtan Tanszékének egyetemi docense, a Jövő Értékláncai Kiválósági Központ (JÉKK) Kutatási irányzat vezetője, és Dr. Dén-Nagy Ildikó, a Pénzügyi és Számviteli Kar Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszékének tudományos munkatársa, a Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ (FHERC) munkatársa is bekapcsolódott  egy programmal, amelynek magyar részről kezdeményezői és szintén résztvevői voltak a Teach the Future 2024 év elején megalakult magyar hubjának másik két alapítója, Veigl Helga, a WFSW vezetőségi tagja,  a Hyperfutures BV. Amszterdamban élő jövőkutatója, és Dr. Szél Bernadett közgazdász, jövőkutató. A programjuk címe Playing is not a plaything volt, azaz, A játék nem játék.

A program egy szimulációs videóval indult, amelyben a magyar hub jelenlegi tagjai a fenntarthatóság és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet, majd addigra a világ számos pontjáról bekapcsolódó résztvevőket egy jövőfókuszú bemelegítő játékkal várták a facilitárotok.

Hiánypótló és sokak számára cselekvésre sarkalló fényképes interaktív bemutató következett a jövőkészségek fejlesztési tapasztalatairól az óvodás és kisiskolás korosztályban, illetve előadásukhoz kapcsolódva Diya Loka, egy sikeres fiatal indiai társadalmi vállalkozó, az NGFP Young Voices győztese és a WFSF UNESCO panelistája beszélt inspiráló módon arról, hogy diákként, saját közösségében hogyan munkálkodik egy jobb, fenntarthatóbb jövő megvalósításán. A program ezzel organikus módon keretes szerkezetűvé vált, és dinamikus közös beszélgetéssel zárult a fiatalok, illetve a különböző korosztályok jövőorientációjának formálásáról, a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatosság fontosságáról. A virtuális előadóterem ezen idősávjába több mint 30-an léptek be a világ minden tájáról, jövőkutatók és érdeklődők többek között Malaysiából, Londonból, Madridból, Helsinkiből, Barcelonából, Berlinből, Pakisztánból , Dubaiból és Indiából.